Fondsparande: sparekonomens tips för att komma igång

STOCKHOLM (Fonder Direkt) En sökning på Morningstar visar att det finns över 4 000 fonder tillgängliga för svenska sparare. Det är inte konstigt att urvalsprocessen kan kännas som en uppförsbacke för många.
 
I en intervju med EFN ger Fondbolagens förenings sparekonom Gustav Sjöholm några handfasta tips på hur man kan tänka.
 
Först och främst gäller det att ställa sig själv frågan hur mycket man kan spara (han rekommenderar att månadsspara, det vill säga spara en viss summa varje månad) och vad sparandet ska vara till, säger Gustav Sjöholm.
 
Nästa steg är att titta på relationen mellan fondens avgifter och dess historiska avkastning, säger sparekonomen, som menar att det kan vara rimligt att betala lite mer för en fond, så länge man är medveten om vad man får för pengarna och ser att fonden kan avkasta. För att undersöka den saken rekommenderar han att gå in på morningstar.se eller fondkollen.se, där man utefter historisk avkastning kan ranka fonder inom olika kategorier.
 
En aspekt sparekonomen framhåller är riskspridning. Även om en aktiefond ska bestå av minst 16 aktier och därmed per definition erbjuder riskspridning, så tycker Gustav Sjöholm att man bör diversifiera sig ytterligare genom att köpa ett antal olika fonder. Om man ändå vill köpa bara en fond rekommenderar sparekonomen en global aktiefond, då dessa på samma gång ger riskspridning och bättre avkastningsmöjligheter än fonder som innehåller räntor.
 
Något Gustav Sjöholm menar att många missar, men som inte är desto mindre viktigt, är att läsa på om fondens förvaltning. Faktorer han lyfter fram är vem som förvaltar fonden och hur den förvaltas (exempelvis hur fonden agerar vid börsnedgång).
 
Länk till EFN:s videointervju med Gustav Sjöholm: https://www.efn.se/privatekonomi/fa-full-koll-pa-fonder/
 
Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.
 
 
Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt
 
Fonder Direkt