Tillväxtmarknader: utflöde för första gången sedan Trumpseger

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Utländska investerare nettosålde i april aktier och obligationer på tillväxtmarknader för första gången sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet i november 2016.
 
Det rapporterar Yahoo Finance på tisdagen och anger en nyligen genomförd studie från Institute of International Finance (IIF) som källa.
 
De största utflödena skedde i Asien, vars tillväxtmarknader noterade ett utflöde om 7,8 miljarder dollar i april.
 
Bara under perioden 16-25 april nettosåldes aktier och obligationer till ett värde av 5,6 miljarder dollar på tillväxtmarknader, och säljarna var som allra ivrigast den 23 april. Detta var datumet då den tioåriga statsobligationsräntan nådde den omtalade räntenivån 3 procent och händelsen uppges ha triggat IIF:s “reversal alert”, vilket indikerar ovanligt stora rörelser mellan tillgångsklasser.
 
“Detta sätter fingret på känsligheten för utlåning på tillväxtmarknader, när kapital flödar till amerikansk ränta. Den huvudsakliga drivkraften var att den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan bröt igenom 3 procent för första gången på över fyra år, något som delvis reflekterar oro kring ett stigande federalt budgetunderskott i USA”, skriver IIF i ett pressmeddelande.

000000Nettoflöden in och ut ur räntor (lila stapel) och aktier (blå) på tillväxtmarknader sedan i april 2016. (Källa: National sources, IIF)
 
Tundra Fonder skriver i en tweet på onsdagen att den vietnamesiska aktiemarknaden verkar finna sin botten och att korrektionen varit väntad. Den senare uppges erbjuda investerare möjligheter, göra aktiepriser mer attraktiva och hjälpa index att återhämta sig.
 
Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.
 
 
Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt
 
Fonder Direkt