SWEDISH MATCH: RÄDS INTE JAPANSKA FORSKNINGSRÖN E-CIGARETTER

STOCKHOLM (Direkt) Japanska forskningsrön om e-cigarettens skadeverkningar påverkar inte Swedish Match testlansering av e-cigaretter i Ryssland.
Det säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedish Match håller sedan sensommaren på med en testlansering av e-cigaretter i Moskva. I veckan rapporterade media om att japanska forskare kommit fram till att e-cigaretter innehåller upp till tio gånger så höga nivåer av cancerframkallande ämnen som vanliga cigaretter.

“Det finns inga långtidsstudier på e-cigaretter. Det finns ett par hundra korttidsstudier och om man tittar på dessa sammantaget så kan vi konstatera att e-cigaretter sannolikt är mycket mindre skadligt än vanliga traditionella cigaretter. Men just eftersom det inte finns några långtidsstudier är det här ett område som det måste forskas mer på”, säger Patrik Hildingsson.

I e-cigaretter finns en smaksatt vätska som ofta innehåller nikotin, som hettas upp på elektronisk väg och som inhaleras. Japanska forskare har analyserat innehållet i ångan hos ett flertal olika märken och upptäckt höga halter av ämnen som formaldehyd och acetaldehyd, som båda anses vara cancerframkallande.

Är det något som går er helt förbi?

“Nej, absolut inte. Vi följer forskningsutvecklingen och vi förhåller oss till den forskning som finns. Dessutom kan vi ställa krav. Våra produktutvecklare kan samarbeta med våra underleverantörer i Kina och se till att vi ställer krav på de olika komponenterna, till exempel att vätska har så bra kvalitet som möjligt”, säger Patrik Hildingsson.

Han menar att Swedish Match försöker lära sig så mycket som möjligt om e-cigaretter och att bolaget följer debatten noga.

“Men vi tycker att vi har så mycket kunskap nu så egentligen är det konsumentinsikterna som saknas och det är det som vi skaffar oss i Ryssland”, säger Patrik Hildingsson.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt