Sparande: svenskar bekväma med fondsparande i premiepensionen

STOCKHOLM (Fonder Direkt) 68 procent av svenskarna är bekväma med sitt fondsparande i premiepensionen, att jämföra med 66 procent 2016.
 
Det framgår av ett pressmeddelande från Fondbolagens förening och baserar sig på telefonintervjuer utförda av TNS Sifo Prospera, på uppdrag av Fondbolagens förening.
 
“Det är glädjande att en stor majoritet är bekväma med sitt premiepensionssparande. Nu införs ett flertal kraftfulla åtgärder för att stärka konsumentskyddet på premiepensionstorget. Det ger förutsättningar för ett ännu högre förtroende för systemet i framtiden”, säger Fondbolagens förenings vd Fredrik Nordström.
 
Attityden till det egna valet i premiepensionen är fortsatt positiv. 62 procent anser att det är bra att själv få välja sina fonder och yngre personer är mer positiva än äldre.

000000Källa: Fondbolagens förening/TNS Sifo Prospera, 2018
 
Vidare visar undersökningen att hälften av spararna ser över sin premiepension minst en gång per år. 18 procent uppger att de ser över sina placeringar flera gånger per år, 29 procent säger sig göra det en gång per år, och fler män än kvinnor uppger sig göra en översyn flera gånger per år.
 
“I samhällsdebatten ges det ibland sken av att spararna inte ser över sina placeringar, men det kan vi konstatera att man gör. Mitt tips till spararna är att minst en gång per år se över sina placeringar i premiepensionen utifrån riskspridning, placeringsinriktning och avkastning”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.
 
Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.
 
 
Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt
 
Fonder Direkt