Lucara Diamond: vi kommer nå vår prognos för 2015 – vd

STOCKHOLM (Direkt) Gruvbolaget Lucara Diamonds intäkter från årets andra försäljning av stora och ovanliga rådiamanter blev lägre än marknaden räknat med.
Bolagets vd William Lamb är dock inte särskilt förvånad och räknar med att nå sin intäktsprognos för helåret 2015.
“Marknaden blir kanske lite besviken, men resultatet var i stort sett i linje med vad vi räknat med”, säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bolaget sålde på torsdagen rådiamanter för 29,7 miljoner dollar, motsvarande knappt 260 miljoner kronor, vid sin specialförsäljning i Botswanas huvudstad Gaborone.

Tre analytiker som Nyhetsbyrån Direkt stämt av förväntningarna med inför försäljningen tippade på intäkter om 40, 42 respektive 45 miljoner dollar.

Vid tidigare specialförsäljningar har intäkterna normalt slagit både marknadens och bolagets förväntningar. Att resultatet nu blev lägre återspeglar den svaga diamantmarknaden, som tidigare i första hand har inneburit lägre priser för mindre stenar ur den ordinarie produktionen.

“Det förefaller som om köparna inte riktigt vågar betala toppriser för stenar som de inte är absolut säkra på att kunna slipa och sälja med en skaplig vinst. Det är ett lite annorlunda beteende än vi sett tidigare”, säger William Lamb.

Ett exempel på detta är den största diamanten som såldes på torsdagen, på 336 carat. Stenen klubbades för 8,2 miljoner dollar, vilket var något lägre än vad Lucara hoppats på.

“Den håller hög kvalitet, men har en form som gör att det är lite oklart hur den bäst ska skäras och slipas. Tidigare hade alltid någon chansat lite och betalat upp, men i nuvarande marknadsklimat var det ingen som vågade göra det”, säger Lucarachefen.

Ett annat objekt som stack ut var en 8 carat stor rosa diamant, som egentligen var för liten för att inkluderas i en specialförsäljning. Nu fick den ändå vara med tack vare sin ovanliga färg. Dock gick den för bara drygt 900.000 dollar, under den gräns på 1 miljon som normalt gäller för dessa försäljningar.

Per årets första nio månader summerades Lucaras intäkter till 158 miljoner dollar och med torsdagens försäljning inkluderas uppgår intäkterna till 188 miljoner dollar. För att nå guidningen om en försäljning på 200-220 miljoner dollar för helåret 2015 krävs därför ytterligare minst 12 miljoner dollar.

“Vi har en försäljning kvar i år. Den hålls i december och omfattar cirka 90.000 carat. Även med en svag marknad är jag övertygad om att vi kommer att nå vårt prognosintervall”, säger William Lamb.

Marknaderna för både slipade stenar och rådiamanter har varit svaga under 2015, huvudsakligen till följd av avtagande efterfrågan från Asien. Jättarna i branschen har svarat med att hålla tillbaka utbjudna volymer, men har också tvingats sänka priserna med 10-15 procent. Någon omedelbar återhämtning är knappast förestående, menar Lucarachefen.

“Det finns analyser som visar att de tre största producenterna har byggt lager för närmare 5 miljarder dollar, motsvarande fyra månaders produktion. Det är inte ett enormt belopp, men det tar lite tid att beta av”, säger han.

Paradoxalt nog kan Lucara, med sin höga andel stora och exceptionella diamanter, gynnas av situationen, åtminstone i relativa termer.

“Storbolagen har hållit inne stenar av lägre kvalitet och sålt de mer exklusiva. Det innebär att lagren till stor del består av just ordinära diamanter. När köparna letar efter högkvalitetsprodukter är det bland andra oss de kommer att vända sig till”, säger han.

Lucara meddelar i samband med auktionsresultatet att bolaget utvunnit två nya stora rådiamanter, på 348 respektive 255 carat.

“Vi bygger upp en samling till nästa specialförsäljning. Jag tror att vi har åtminstone fyra stenar som bör kvalificera sig nu”, säger William Lamb.

Nästa viktiga hållpunkt för Lucara är de första resultaten av provbrytningen vid en av de satellitfyndigheter bolaget förvärvat.

“Förhoppningsvis ska vi kunna berätta något under den första halvan av december”, säger Lucaras vd.