FINANS: “RÄTTVISA” IEX TRETTONDE BÖRS USA

STOCKHOLM (Direkt) Efter flera år av förberedelser är USA:s trettonde offentliga börs i gång, om än i blygsam skala.

Därmed har Brad Katsuyama, hjälten i Michael Lewis bok Flash Boys, nått sitt första mål - att skapa en "rättvis" börs där högfrekvenshandlare inte ska kunna tjäna riskfria pengar på vanliga sparares och fondförvaltares bekostnad.

På fredagen inleddes handel med två aktier på IEX – tidigare kallat Investors Exchange, men numera bara känd under akronymen.  På onsdagen adderas ytterligare åtta aktier och därefter ökas hastigheten snabbt. I början av september ska omkring 8.000 aktier kunna köpas och säljas i handelssystemet.

IEX skapades under Brad Katsuyamas ledning för att jämna ut spelplanen mellan högfrekvenshandlare, som genom att placera sina datorer nära börsservrarna enligt Brad Katsuyama kunde “springa före” institutionella placerare eller vanliga småsparare. Fenomenet har dokumenterats i Michael Lewis bästsäljande bok Flash Boys, vilken blev en ögonöppnare även för rutinerade aktörer i branschen.

En tidig supporter till Brad Katsuyama var fondgiganten Capital Group, som är en av IEX ägare. Andra kända namn som hedgefondprofilerna Bill Ackman och David Einhorn har också stött nykomlingen.

En huvudingrediens i IEX system är en 350 mikrosekunder lång paus på både ingående och utgående information, som sägs eliminera högfrekvenshandlarnas fördelar. Pausen åstadkoms genom att signalerna skickas på en omväg genom en 61 kilometer lång kabel.

De etablerade börserna – som kontrolleras av NYSE, Nasdaq och BATS – har tillsammans med högfrekvenshandlarna protesterat kraftigt och bland annat hävdat att “farthindret” bryter mot regelverkets krav på omedelbar exekvering av order och att IEX system ökar komplexiteten i marknaden.

I mitten av juni gav börsövervakaren Securities and Exchange Commission efter flera förseningar dock IEX rätt att börja verka som USA:s trettonde officiella börs. Fram till dess har bolaget agerat som en privatägd så kallad “dark pool”, en inofficiell handelsplats där kraven på transparens är lägre.

Statusen som officiell börs ger IEX en rad fördelar, framför allt att mäklare måste exekvera order på IEX om priset där är det bästa för kunden. Den nya börsen får också möjlighet att genomföra börsnoteringar på samma sätt som till exempel New York Stock Exchange eller Nasdaq.

Hittills har IEX som dark pool haft en total andel av den amerikanska aktiehandeln på drygt 1,5 procent. Den andelen ska kunna öka till 7-8 procent, säger Brad Katsuyama till USA Today.

 

Michael Bernander