AP7 Såfa: Hävstången minskas kraftigt

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Sjunde AP-fonden, “soffliggarfonden” i premiepensionssystemet, har i två steg minskat sin hävstång från 50 till 15 procent.
 
Det rapporterade Dagens Industri i går.
 
Den relativt höga belåning Sjunde AP-fonden tidigare använt har tjänat värdeutvecklingen väl i tider av uppåtgående aktiemarknad, men slår tillbaka desto hårdare vid nedgångar på världens börser.
 
Orsakerna till att hävstången, och följaktligen risken, i AP7 Såfa dragits ned uppges delvis vara höga värderingar på vissa marknader, men även att en ny strategi infördes för ett drygt år sedan, skriver DI. Denna strategi går ut på att 10 procent av fondförmögenheten fram till år 2020 ska placeras i aktier på tillväxtmarknader samt i onoterade aktier som riskkapitalfonder.
 
Genom förändringen ska pensionernas lägstanivå höjas och den finansiella risken sänkas vid 65 år och detta utan att förväntat pensionskapital minskar, enligt Sjunde AP-fonden.
 
Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part och i förekommande fall anges detta tydligt högst upp. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.
 
 
Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt
 
Fonder Direkt