ALIMAK: FÖRVALTARE INTE HELT ÖVERENS OM BOLAGETS UTSIKTER

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Bygghissbolaget Alimaks aktie tappar 5,6 procent på fredagen, efter en bokslutsrapport som gjorde marknaden besviken gällande såväl omsättning och rörelseresultat, som utdelning.
 
Detta rapporterade Nyhetsbyrån Direkt om tidigare på fredagen.
 
I ljuset av denna rapport diskuterades i dag bolaget i Dagens Industris tv-sändning Börsmorgon. Fondförvaltarna Johan Thorén och Erik Sprinchorn samt DI:s reporter Ulf Pettersson deltog.
 
För Erik Sprinchorn, förvaltare på Swedbank Robur, kom rapportmissen som en överraskning, då han sade sig ha trott att Alimak var på rätt väg lönsamhetsmässigt. Erik Sprinchorn skjöt dock in att “alla kan ha bakslag på resan”. Ingen av de fonder Erik Sprinchorn förvaltar äger för tillfället Alimakaktien, men den återfinns enligt förvaltaren i andra Roburfonder.
 
CapturedddKursutveckling för Alimaks aktie i dag den 23 februari. (Källa: Infront)
 
Strand Kapitalförvaltnings förvaltningschef Johan Thorén verkade dock inte lika överraskad av den svaga rapporten. Johan Thorén sade å ena sidan att bolaget är fint och med sitt eftermarknadskoncept förtjänar en hög värdering. Samtidigt menade han att värderingen varit väl hög och sade sig vilja se att aktien kommer ned lite, samt att bolaget visar att de klarar av att integrera sina förvärv väl, för att bli intresserad av en investering.
 
Johan Thorén påpekade att det är en stor utmaning att integrera stora förvärv (något Alimak är i färd med sedan bolaget förvärvade Facade Access och Avanti Wind Systems under sena 2016; reds anm). På detta tema påminde förvaltaren om att Alimaks rapport för det tredje kvartalet 2017 innehöll en stor nedskrivning av ett förvärvat bolags lager, vilket innebar en viss besvikelse.
 
Strand Kapitalförvaltning var med i aktien från dess notering i juni 2015 och “en bit framåt, men inte det senaste året”, sade Johan Thorén.
 
Mer optimistiska glasögon bar Aktieansvars hedgefondförvaltare Philip Wendt när han gästade samma program på onsdagen. Philip Wendt berömde bolaget för hur de hittills utvecklat sin eftermarknadsaffär och sade sig se en stor uppsida de närmaste åren, när Alimak tar sig an detta arbete även i de två stora förvärvade bolagen. Philip Wendt lyfte särskilt fram just eftermarknadsaffären som spännande med Alimak, något aktiemarknaden enligt honom borde betala en premie för.
 

Fonder Direkt är en tjänst som produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part finansierat och i förekommande fall anges detta tydligt. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

 
Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt
 
Fonder Direkt